När ett barns kropp blir ett slagfält i sociala medier

När ett barns kropp blir ett slagfält i sociala medier

SmygreklamRobot

Smygreklamrobot är ett projekt som utgår från människors rättigheter och skyldigheter, inte minst att skydda barn i enlighet med lagar och marknadsföringsriktlinjer. Med anledning av en debatt om en reklambild på ett barn i ett lucianattlinné som publicerats på Facebook har vi följande kommentar:

Ett barns kropp har i luciatid blivit ett slagfält i sociala medier.

Vi tycker de här nya situationerna kräver en ny, gemensam, uppdaterad etik. På samma sätt som vi har en sådan för t ex rapportering kring självmord och andra känsliga familje-situationer måste etiken förstärkas kring publicering av bilder på barn. Barn är extra skyddsvärda – det är inte riktigt samma sak som att publicera en bild på Carl Bildt och diskutera Lundin Oil under den, eller hur?

1) Ja, ett klädföretag måste rimligen kunna publicera bilder på barn som bär deras produkter. Det är dessutom lovvärt om dessa bilder visar på mångfald och representation.

2) Kommentarer kring dessa bilder är svåra att undvika i sociala medier, men eftersom det är ETT BARN som blir slagfältet måste den administrativa instruktionen vara att debatter om politik och etnicitet ska tas bort JUST HÄR. Det finns gott om ANDRA arenor att diskutera sånt. Eller hur? Är det någon som seriöst menar att det saknas arenor i sociala medier att diskutera etnicitet, mångfald och nationell identitet?

3) Publicister legitimerar och förstärker vissa individers övertramp med sin rapporteringsmodell. Slagfältet expanderar och legitimeras. Tjänas pengar på. Om publicister nu av någon anledning ens måste rapportera om en sån här sociala media-historia (där bilder på barn är utgångspunkten) finns det faktiskt ingen anledning till att återpublicera bilden, banka in namnet på det publicerande företaget, namnet på barnet osv. Såna etiska avväganden görs i andra sammanhang, eller hur? Sen att allt denna information ÄNDÅ ligger ett google-sök bort är väl ganska bra i yttrandefrihetens namn, men varför ska alla aktörer tillgängliggöra och förstärka sådant? Ska INGEN skillnad mellan Flashback, Facebook och Dagens Nyheter återstå när vi är färdiga? Har vi inte olika hastighetsbegränsningar på motorvägen och utanför dagis?

Tillgänglighet trumfar innehåll. Det verkar alla glömma.


SmygreklamRobot

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *