Smygreklam – inte längre en ickefråga

Smygreklam – inte längre en ickefråga

SmygreklamRobot

Smygreklam på nätet. För ett och ett halvt år sedan var det en ickefråga.
En absolut död fråga. Det fanns ingen debatt, inga åtgärder, inga fällningar. Trots att det var helt uppenbart för vem som helst som orkade studera bloggosfären att företag av alla sorter uppenbart betalade kids för att göra otillåten reklam mot andra barn.

Vi startade organisationen Digital Reliance och ett av våra digitaliseringsprojekt var att arbeta igenom en beviskedja för det som sedan blev den första fällningen (Reklamombudsmannen). Det följdes av gediget grävarbete av SVT (detsamma av tidningen Filter) som vi hjälpte till med – och snart bjöds vi tillsammans med Komm och Sveriges Annonsörer in till en hearing i riksdagen där vi och andra parter i frågan fick uttala sig. Konsumentombudsmannen gick från år av passivitet till ett mycket aktivt arbete i frågan.

Nu tillsätter regeringen en utredning, och av tonläget att döma är det till glädje för alla oss som vill ha en bättre mediamiljö, inte minst för barnen. Jessika Roswall (M) i civilutskottet är för övrigt den politiker som snabbast och tydligast tog tag i frågan och bjöd in oss till samtal.

Hoppfullt. Och tack Komm som supportat oss på Digital Reliance från första stund i den här frågan.

RESUMÉ: Nu vill regeringen stoppa smygreklamen

Digital Reliance arbetar vidare med frågan, bl a med projektet SmygreklamRobot som är en webbtjänst som är tänkt att automatiskt detektera misstänka överträdelser (lanseras 2017).


SmygreklamRobot

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *